Massaal bomenkap Utrechtse heuvelrug/Leersum

1024 681 Meldpunt Bomenkap

Direct na het natuurgeweld van de januaristorm is SBB in de Leersumse bossen op grote schaal begonnen met het kappen van bomen en heeft zich daarbij met grof materieel toegang tot de ooit zo mooie bosgebieden verschaft. SBB stelt op zijn eigen website natuur te beheren om van te genieten, in te wandelen of te sporten. Het resultaat van dit recente ‘bosbeheer’ in de Heuvelrug lijkt daar zeker niet op: wat resteert is een bos dat deels ontoegankelijk is voor wandelaars en een gehavende troosteloze aanblik biedt, en herten, die in de buitenwijken van Leersum lopen.

Vlak na de storm boden de bossen een ontredderde aanblik: ontwortelde en omgevallen bomen en een tapijt van afgewaaide takken. In plaats van de ergste schade op te ruimen en de natuur, met name de dieren, wat rust te gunnen, trok SBB het bos in om te starten met de ‘houtoogst’. Ondanks het feit dat de organisatie, door middel van borden langs de rand van het bos, informatie biedt over de werkzaamheden, blijft deze wijze van ingrijpen onbegrijpelijk.

Grote ‘oogstvoertuigen’ namen op luidruchtige wijze bezit van het bos. Kleine paadjes werden drie keer zo breed gemaakt, zodat de grote voertuigen kriskras door het bos konden rijden. Het resultaat is schrikbarend: grote kale vlakten en ooit zo mooie bospaadjes die tot wandelsnelwegen met rupsbandenafdruk zijn geworden.

Lees hier meer 

 

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.