Meldpunt

Waarom dit meldpunt

In het hele land zien we de bomen en biodiversiteit verdwijnen.  Bomen leveren geld op en die verdwijnen en masse. Er lijkt geen enkel oog meer te zijn voor een goed leefgebied met voldoende biodiversiteit en verbindingen tussen deze gebieden. De overheid vindt dat onze natuurinstanties zelf hun broek maar moeten ophouden en sindsdien zijn de inkomsten van grootschalige kap niet meer weg te denken uit de budgetten. De natuur als economisch verdienmodel. Wie beschermt onze natuur nog? Van handhaving lijkt nauwelijks nog sprake.

Deze website is een plek met een open uitnodiging om wantoestanden bij u in de buurt in kaart te brengen, met als doel een overzicht te krijgen van wat er op landelijk niveau gebeurt.

Het verschilt nogal per gemeente hoe er met kap wordt omgegaan. Veel gemeenten houden bijv. geen overzicht bij van wat er jaarlijks aan bomen verdwijnt, en/of van hoeveel er wordt herplant. Dit geldt ook voor de provincie Gelderland.

Wat de natuurorganisaties betreft; ook zij hebben de lucratieve bomenkap al sinds enige jaren ontdekt. Ondanks hun verzekeringen dat zij zich houden aan “strenge gedragscodes en FSC voorwaarden” valt hierop echter nog flink wat af te dingen. Herplant laat nogal te wensen over en wordt ook nauwelijks gecontroleerd.

Op lokaal niveau zijn er tal van bomenstichtingen en bomenridders actief. Dit is hard nodig. Echter een landelijk overzicht miste nog. Door journalisten wordt vaak naar voorbeelden gevraagd en wij hopen op deze manier daar een steentje aan bij te dragen. Deze website mag worden aangehaald door iedereen die zich hard wil maken voor onze prachtige natuur. Suggesties voor verdere ontplooiing van dit initiatief zijn welkom. We zullen met elkaar de verandering in beweging moeten zetten. Kom in actie en laat van u horen.

Ieder artikel biedt mogelijkheid om uw verhaal in de comments achter te laten met het verzoek iets van fotografie of video te uploaden.
Wij verwerken dit later in een apart artikel.

Alvast dank voor uw bijdrage!

(Het is aan de redactie voorbehouden uw bijdrage te screenen. In het geval dat wij de tekst niet vinden stroken met het door ons beoogde doel, hebben wij het recht deze alsnog te verwijderen).

  Uw naam*

  Email*

  Onderwerp

  Uw Melding

  Upload

  6 reacties
  • grietje bruinsma
   REPLY

   Attachment

   Gemeente Súdwest Fryslân wil de hele laan in Bolsward met kastanje bomen kappen i.v.b. met {bloedingsziekte} waar niets van te zien is. Bomen ogen gezond en ze doen
   er niets aan om ze te behouden. Daarom had ik ze allemaal genomineerd om te blijven i.v.b. met geluidsoverlast A7 waar we tegenover wonen.
   Ze zijn ook nog eens beeldbepalend en er is veel diversiteit aan vogels en insecten.
   Al contact gehad en is ook al iemand aan de deur geweest maar die had het over knoflookbehandelingen die niet geholpen hebben nu
   heb ik weer een mail gestuurd dat sommige bomen ook met een warmte therapie kunnen worden behandeld maar volgens de mail die ik daar op kreeg
   hadden ze dat al geprobeerd. Maar dat is beslist niet waar ik loop er elke dag langs nooit iets van gezien. Deze bomen kunnen 200 jaar worden en zijn
   in 1980 geplant.

   ik wil graag second opinion conditie bomen heb ik daar recht op

  • Sander Clement
   REPLY

   Hallo, ik speel al een tijdje met het idee om de grootschalige houtkap van afgelopen jaren te kunnen inzien, of indien nodig, zelf in beeld te brengen. Ik denk aan de vorm van een landelijk zwartboek, waar de houtkap van de afgelopen 5 jaar word opgsomd.
   Van de belangrijkste en meest pijnlijke projecten een dubbelpagina met standaardlayout: kaartje, data, zoals oppervlak, boomsoorten, leeftijden afmetingen, verantwoordelijke partijen (eigenaars, beheerder, vergunningverleners, uitvoerders) bestemming van het hout, commentaren van publiek en betrokkenen etc. En natuurlijk foto’s erbij, voor en na. Ik kan dit niet allemaal zelf doen, omdat ik noch de tijd, noch de gegevens heb. Maar ik zou wel mee willen denken over format, ontwerp, publieksbijdrage etc.

   Wat betreft kennis en motivatie denk ik dat uw instantie mogelijk ook belang heeft, of misschien zelf al een dergelijk project heeft lopen?

  Schrijf een bericht

  Your email address will not be published.