Insecten

Ik reed net van werk naar huis en keek naar de dode aardappelvelden die de laatste 3 jaar enorm in aantal zijn toegenomen in het ooit zo, en nog deels, mooie Achterhoekse coulisselandschap.

In dit coulisselandschap horen geen aardappels. Althans geen mega grote velden. En zeker geen bloembollen. Maar dat levert het meeste op… Ik hoop dat de Russische boycot doorgaat en dat ze stoppen met Nederlandse friet. 

Aviko wil dat er 11 of 12 keer per seizoen gespoten wordt, hoorde ik die avond.

Bijna dagelijks merk ik dat we getrakteerd worden op een chemische lucht van het spuiten van maïs en aardappels. Smerig en dat gaat tot 2 km ver, die stank.

Een unheimisch gevoel kreeg ik toen het buitengebied van Mariënvelde reed, de akkers zag zonder enige vorm van leven, behalve de aardappelplantjes die de kopjes opstaken. Verder is alles kapot. Ik dacht:  ‘Wegwezen hier.’

Mijn autoruit bleef ook weer schoon. Best veel vliegen hier thuis en ze vallen me aan, maar veel insecten mis je toch. Vliegen zitten op mest, fruit , kadavers en zijn niet afhankelijk van akkers. 

Interessant vind ik de zaak van Benedicte Ficq die de tabaksindustrie aanklaagt voor het feit dat ze mensen bewust met giftige stoffen verslaafd maken aan tabak en onderzoekscijfers te manipuleren.. Ik weet hoe verslaving werkt, ben er ook gevoelig voor en moet er behoorlijk tegen vechten om me er niet aan toe te geven.

Niet echt te vergelijken maar toch kan zo de agrarische en chemische industrie ook worden aangeklaagd.

Bewust wordt de landbouw verslaafd gemaakt aan het gebruik van gifstoffen, met cijfers gesjoemeld, de ecologische kringloop verstoord, bodemleven uitgeroeid, mensen ziek gemaakt en het genot ontnomen om van de omgeving te kunnen genieten. Er ontbreekt namelijk nogal wat aan de natuur en de leefomgeving en dat gaat in rap tempo achteruit. Het is een sneeuwbaleffect.

Kwestie van tijd of er komt een rechtszaak. Eigenlijk zou die al lang voorbereid moeten zijn. 

Ondertussen moeten we blijven genieten van wat er wel is, de groene ruimte die gelukkig op sommige plekken nog redelijk intact is.

Halle, 25 mei 2018

© Auteursrecht behouden
Bron: anoniem