Leugens, leugens, leugens

1000 298 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Hebt u, beste lezer, ook (ongevraagd) de reclame van Natuurmonumenten op uw beeldscherm ontvangen? Een filmpje waarin gepocht wordt over hun intentie om de natuur robuuster te maken voor de huidige klimaatdoelen.
De realiteit blijkt echter  totaal anders! Na een wandeling door het Leuvenumse bos staat het bloedrood van de massaal stervende naaldbomen op mijn netvlies gebrand. Daar waar ik fris voorjaarsgroen verwacht, knalt het herfstachtige bloedrood van omgezaagde, omgelierde en geringde sparren op me af wat traumatisch op me inwerkt. Sparren worden door de natuurbeherende tuinman tot exoten verklaard en daarmee tot ongewenste gast gemaakt. Bio-fascisme!
Heeft de coördinator natuurbeheer van de beheereenheid Noordwest Veluwe niet goed opgelet? Heeft deze persoon belangrijke mails van het hoofdkantoor Natuurmonumenten gemist, genegeerd of geeft hij eigenwijs door hoogmoed een eigen invulling aan bedoeld reclamefilmpje??
Wat de reclamemakers van Natuurmonumenten voor ogen hadden en  ons voorschotelen klopt niet met de realiteit in het Leuvenumse bos. En dat, beste medewerkers van Natuurmonumenten, dat is beschamend.
Moet de natuur in het ‘Leuvenumse’ eentonig worden? Met slechts eiken-beukenbos? Met daaronder een dik bladerdek waardoor daar niet iets anders  kan groeien …  Mag de natuur in het Leuvenumse bos niet haar eigen gang gang? Wanneer stopt dit grootschalig tuinieren, het hele Leuvenumse bos ligt vol met snoeiafval van het tuinieren!
Wanneer er een prachtige bijna monumentale beuk staat, wordt deze verminkt door een zogenoemde  boomchirurg, met z’n motorzaag. Ziek gemaakt, lijdend, stervend  tot de dood volgt, staat ie daar nog langs het wandelpad … Kaal, zonder takken, zonder bladeren waarmee hij z’n eigen suikers maakte… Wie oh wie staat eens zo’n prachtige boom in de weg??
Een klimaatrobuust bos typeert zich met loof- én naaldbomen in alle stadia van de ecologische successiestadia, waarin flora en fauna op micro- en macroniveau als één groot organisme samenwerken en samenleven. En waar niks of niemand als ongewenst mag worden gezien, door een slechts tijdelijk op aarde verblijvende natuurbeheerder.
Wanneer er iets verandert in de natuur, is dat per definitie niet verkeerd. Dan is het daar de tijd voor.
Laat de natuur aub met rust!

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.