Kaalslag Vijlenerbos, Vijlen

640 428 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Gisteren gewandeld door Vijlener bos (ofwel wat ervan over is) Hier is met zwaar geweld een totale kaalslag ontstaan .  Op minstens een locatie een hectare vernietigd. Er staat nog geen struik meer. Het waardevolle hout ligt te wachten om afgevoerd te worden. Waar moeten de dieren naartoe? Staatsbosbeheer spreekt van een uitdunning om andere flora en fauna een kans te geven. Door dat de bossen uitgedund worden krijgt de non-stop warmte en zon van afgelopen lente en zomer nog meer kans de al verzwakte bomen helemaal van het laatste water en koelte te ontnemen.

graag delen
4 reacties
  • Joost
    REPLY

    Attachment

    Triest verhaal, SBB blijft gewoon doorgaan met de kap in het Vijlenerbos (Malensbos). Ze hebben allerlei convernantjes, eerst was het de letterzetter nu is het weer de klimaatveranderingen die er voor zorgen dat de spar uit het bos moet verdwijnen. Ze zijn jaren geleden een ware kruistocht tegen de sparrenbomen begonnen ze vinden tenslotte dat het bos is volgelopen met de verkeerde natuur. Volgens mij is het bos redelijk goed in staat omdat zelf te reguleren. Ze laten één spoor van vernieling achter, die grote machines trekken heel de grond aan barrels. Ze laten de boel gewoon liggen waardoor het eruit ziet alsof er een tankslag heeft plaatsgevonden. In principe kun je ook niet meer van een bos spreken maar van een soort van parkje. zo zijn Oostvaardersplassen een schrijnend voorbeeld van een veredeld dierentuintje.

  • Paul Blondé
    REPLY

    Attachment

    Nu plaatste Staasbos(wan)beheer enkele weken geleden een voorzichtig positief stemmend bericht dat men voorlopig afziet van verdere kap- en opschoonwerkzaamheden, overigens nadat de weg bij het Hijgend Hert al danig toegetakeld was. Menig wandelaar en vakantieganger heeft daarvan kunnen genieten! Voortschrijdend inzicht, dacht ik toen nog, heel veel langer kan dat toch niet meer duren nadat recentelijk uit Duits onderzoek is gebleken dat minder bomenkap en het laten liggen van dode bomen veel beter zijn voor het bos en de biodiversiteit. En Staatsbos(wan)beheer heeft of wie gewoon behoefte heeft aan een kalmerende wandeling in deze stressvolle coronadagen wordt onaangenaam verrast door een enorme hap die uit het bos is genomen en over de gehele lengte van de weg uitgevoerde ‘opschoonwerkzaamheden’. Ook valt aan de rand van het bos – een beetje weggemoffeld – een ferme stapel behoorlijk dikke omgezaagde boomstammen op. En ook op de grote parkeerplaats op de driesprong achter het Hijgend Hert werd een enorme hoeveelheid omgezaagde bomen – de grootste hoeveelheid die ik tot nu toe zag – neergelegd en in allerijl afgevoerd. Het bos wordt nog even leeggehaald nu het nog kan. Nee, nee Staatsbosbeheer kapt die bomen heus niet voor het geld, het is immers geen productiebos meer, het is enkel onderhoud van het bos. Laat me toch niet lachen. Eens te meer blijkt Staatsbos(wan)beheer een uiterst onbetrouwbare partner wiens woorden men maar beter niet al te serieus kan nemen. Men zegt het één maar doet het ander. Er zit niets anders op dan een klacht bij de provincie hierover in te dienen.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.