Houtkap 7000 populieren langs A6

560 372 Meldpunt Bomenkap

Van Gelder en Krinkels beginnen 15 oktober met de vervanging van 7000 oude populieren langs de A6 bij Lelystad door jonge populieren en struiken. De opbrengst van het hout brengt genoeg op voor de kap en herplant.

De combinatie VGK (Van Gelder en Krinkels) verwacht het verwijderen van de populieren begin 2019 af te ronden. Daarvoor wordt ‘the Harvester’ ingezet die binnen drie minuten een boom kapt, de zijtakken verwijdert en in gelijke stukken verdeelt. De vijf bomenrijen worden van binnen naar buiten gerooid.

Niet pluizend
Om het typische polderlandschap langs de snelweg te behouden, heeft Rijkswaterstaat opnieuw gekozen voor populieren. De keus is gevallen op 2 soorten die niet pluizen. Dit is beter voor mensen met een allergie, maar ook weggebruikers en omwonenden hebben hier profijt van.

Aan de oostzijde van de A6 blijft voorlopig nog een bomenrij staan tot de nieuwe bomen voldoende hoogte hebben. Deze bomen worden in 2021 vervangen in de tweede fase. De nieuwe populieren zijn overigens door Staatsbosbeheer al opgekweekt, waardoor ze bij het planten al 3 tot 4 m hoog zijn.

Schimmels en parasieten
De huidige populieren naderen het einde van hun levensduur, waardoor ze steeds vatbaarder zijn voor schimmels en parasieten. De populieren leveren nu nog kwalitatief goed hout op, dat goed kan worden hergebruikt. Bijvoorbeeld in pallets, multiplex, houtsnippers, klompen en meubelen.

De opdracht is meervoudig onderhands in de markt gezet. Vijf partijen hebben een offerte ingeschreven voor het contract met een waarde van een paar ton euro’s. De contractmanager wil de precieze waarde niet bekendmaken, maar wil wel kwijt dat de kap ruim voldoende opbrengt voor de aanschaf en herplant van nieuwe bomen.

Lees hier het hele artikel

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.