Bomenkap in Landgraaf

1024 545 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Beste natuurliefhebber,

Veel burgers van Landgraaf maken zich grote zorgen over de rigoureuze bomenkap in  onze gemeente Landgraaf.
Op verschillende plekken worden grote stukken bos weggevaagd. Het roept nogal verontwaardiging op zoals nu o.a. in het Eijkhagen, Eikenbos, het Kapellerbos en het Strijthagerbeekdal alsook op de Brunssummerheide en de Wilhelminaberg, alwaar massa’s bomen verdwijnen.
Hetzelfde geldt voor de kap en snoei in parken, plantsoenen en wegbermen.

Ik ben de afdelingsvoorzitter van SP Landgraaf en we zijn als SP bezig om e.e.a. aan de kaak te stellen. Een bericht op Facebook, waarin we burgers opriepen om te reageren op de rigoureuze bomenkap, leverde in 4 dgn tijd liefst 150 verontwaardigde reacties op. Inwoners hebben in de gaten, dat er iets niet klopt.

We zijn inmiddels (sinds 12 april) een onderzoek opgestart en gaan verschillende instanties de vragen voorleggen die er bij de verontwaardigde burgers leven. De heersende gedachte is, dat hier niet alleen klimatologische motieven spelen, maar dat er geldelijk gewin mee gemoeid is. Grote stukken bos zijn inmiddels weggevaagd. Een bomenbeleidsplan is er kennelijk niet, dus welke motieven spelen hier?

Zeer binnenkort zijn we uitgenodigd door de betreffende wethouder, die lucht gekregen heeft van onze actie en graag de rigoureuze bomenkap wil verantwoorden. We zijn heel benieuwd naar de argumenten. Mocht men geen “Plan van aanpak” kunnen overleggen (bomenbeleidsplan) dan zijn we voornemens om samen met de burgers hiervoor te gaan pleiten.

SP Landgraaf (zie deze Facebook pagina)
Gepubliceerd door Paul Sour  ·
Bomenkap Landgraaf. Welke vragen roept dit bij jou op? We zijn heel erg geïnteresseerd in jouw reactie.

Met strijdbare groet,
Paul Sour
voorzitter SP Landgraaf

graag delen
2 reacties
 • Leo Reijnen
  REPLY

  Vandaag was de algemene bomendienst bezig op de Gastersberg met een kappen van alweer een boom. Dit gebeurde door de Algemene bomendienst . De boom zat vol in de bladeren en was ook niet rot. Ik heb de medewerkers daarop aangesproken maar die zeiden dat de boom afgekeurd was omdat hij rot was. Toen ik vroeg om de rotte plekken te laten zien kreeg ik daar geen antwoord op en zetten ze de kettingzaag weer aan en gingen ze verder met hun werk.. Ik geloof er helemaal niets van want de boom was helemaal gaaf en zat in de bladeren, Geen rotte plekken te zien. Eerder al zijn hier nog veel meer bomen om onverklaarbare redenen gekapt dus begin je je daar erg aan te storen.

  Ook langs de hompersweg stond een leuk bosje. Daar is nu nog maar weinig van over. Idem Strijthagerbos en Wilheminaberg. Ik vraag me echt af wie hier verantwoordelijk voor is.

  Ik ga de gemeente hierop aanspreken, want dit kan niet in tijden van klimaatcrisis. Bovendien slopen ze op deze manier ook onze kostbare natuur.

  * Wie is de opdrachtgever/verantwoordelijk?
  * Waar gaat dit hout naar toe?
  * Wat is het verdienmodel ? De bio-industrie?

 • Meggie Galos
  REPLY

  Ook ik was getuige van het alweer kappen van een boom aan de Gastersberg. Ieder jaar worden er in de wijk aan de Slagboom bomen gekapt! Aan de slagboom dit jaar al 2 stuks en tussen de Marie Koenenstraat en de Gastersberg ook 2 stuks (op verzoek van de omwonenden, omdat zij last hadden van de eikels). Er werd mij door de gemeente beloofd dat er nieuwe bomen voor in de plaats zouden komen (dat moet ik eerst nog zien)
  Ook heb ik bij de Gemeente bezwaar aangetekend tegen het kappen van prachtige oude dikke bomen in het Kissels bos. Een komplete kaalslag hebben ze aangericht, zo triest🥺 In het andere gedeelte van het bos staan nog tientallen bomen met een rose of gele stip; deze moeten nog worden gekapt. Ik hoop dat dit kan worde gestopt….

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.