Bomen obstakels voor signaalbereik 5G?

603 342 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Beste mensen,

Ik stuitte onlangs op dit YouTube filmpje “5G … Assault On OUR TREES!” waarin verband wordt gelegd tussen de (massale) bomenkap en de uitrol van het 5G netwerk.
https://youtu.be/03QPqz_LkX0

Voor optimaal signaalbereik van 5G blijkt dat de boomhoogte tenminste 3 mtr. lager moet uitkomen dan de 5G-zendmasten die worden geplaatst, omdat bomen obstakels blijken te zijn voor het signaalbereik van 5G.

Dit is gebleken uit onderzoek van The University of Surrey:  Masthoogte op boomniveau als een beperkende factor voor bereik en betrouwbaarheid (zie pag. 4 artikel 3.1).
https://www.surrey.ac.uk/sites/default/files/2018-03/white-paper-rural-5G-vision.pdf

Omdat er voor de uitrol van het 5G netwerk veel meer zendmasten moeten komen, en het plaatsen van hoge zendmasten waarschijnlijk op véél weerstand zal stuiten, wil men de 5G-zendmasten verwerken in lantarenpalen, bushokjes, verkeerspalen e.d. dus in minder opvallende straatobjecten. Maar… om in dat geval signaal verlies te voorkomen (omdat bomen obstakels blijken te zijn voor het signaalbereik van 5G) zullen bomen helaas moeten wijken en dat is wat we volgens mij momenteel op grote schaal zien.

14 comments
 • Kim
  REPLY

  Wat kunnen we hiermee doen… Het is ongelooflijk dat dit gebeurd. En al niet te spreken over hoe verwoestend 5g is voor mens, dier, en natuur

 • L. Vriens
  REPLY

  Dit is ‘the bloody limit’ m.i., dan zijn er wat bomen die je nog een beetje beschermen tegen de straling en dan moeten ze nog gekapt worden ook. De huizen in de buurt zijn ook obstakels, die ook maar gelijk platgooien?

 • Vera Verhagen
  REPLY

  Dan snap ik nu waarom alle hoge bomen langs het pad door het park werkelijk gekapt zijn en ook langs de buitenkant. Een vreselijk gezicht allemaal hopen dikke doorgezaagde stammen die er nog heel gezond uitzien met duidelijk zichtbare jaarringen. We telden er zo’n 60. Ik vroeg een werkman waarom die mooie karakteristieke bomen gekapt werden. Hij antwoordde dat ze aan het eind van hun levensduur waren die voor dit soort zo’n 60 jaar zou zijn. Dan worden ze te hoog en krijgen geen vocht meer naar de takken die wel dood zouden zijn en dat is gevaarlijk. Maar we hadden nog nooit dode takken daar op de grond zien liggen zelfs niet na die vreselijke storm onlangs, die kleinere bomen wel als luciferhoutjes had afgebroken. Maar ik geloofde het niet van en vroeg of ze niet in de weg stonden voor de zendmasten op het aangrenzende sportveld. Maar dat werd met klem tegengesproken. Nee hoor dit waren snelle groeiers vlak na de oorlog geplant. Maar nu ik dit lees denk ik dat ik het toch bij het rechte eind heb en dat hier gewoon in commissie over gelogen wordt. Het Noorder Sportpark in Haarlem is nu niet alleen door de straling van een heel regiment zendmasten verpest waardoor al veel bomen zichtbaar boomkanker hebben, maar met de kap van deze bomen is het hele park het park niet meer en dringt de straling nu ook in het achterste deel door waar we eerst nog redelijk konden wandelen met de hond.

 • J. van tHull
  REPLY

  De levensduur van de meeste bomen is ruim meer dan 60 jaar. Korte levensduur = bomen met een climax bij 60-80 jaar
  Gemiddelde levensduur = bomen met een climax bij 120-150 jaar Lange levensduur = bomen met een climax bij meer dan 150 jaar
  Volwassen exemplaren halen 40 m in hoogte en 500 jaar in ouderdom. De Nederlandse beuk 100 tot 150 jaar oud worden, terwijl de eik de 200 jaar kan halen.

 • Annemiek van der Werf
  REPLY

  Het meest verdrietig in mijn omgeving is de bomenkap voor hotel de Wolfsberg in Groesbeek. In het kader van uitzicht verbeteren. Ik snap het niet. Het uitzicht is fantastisch en nu verbreed……. Het slaat gewoon nergens op.

 • Behoudpagina
  REPLY

  In Den Haag zijn de populieren langs de Johan de Wittlaan en President Kennedylaan gekapt (in het kader van het populierenvervaningsplan) omdat deze hoge bomen de radiogolven zouden storen in deze ‘Internationale Zone’ waar Den Haag dikwijls nogal hoog bezoek ontvangt. Het is een belangrijke overweging om juist overal de populieren te kappen. Een zeer zorgelijke ontwikkeling.

 • Matthijs
  REPLY

  De kap van 1750 hoge populieren langs de A2 tussen Best en Boxtel, schitterende hoge bomen die ook met een vaag verhaal allemaal gekapt moeten worden. Vreselijk

Leave a Reply

Your email address will not be published.