Bomenkap Groesbeekse bos

1024 768 Meldpunt Bomenkap

Melding:
‘Maandag 31 oktober start Staatsbosbeheer met bosbeheer en houtoogst in het Groesbeekse Bos.
Het Groesbeekse Bos is een zogenaamd multifunctioneel bos. Bescherming van de natuur en recreatie gaan er volgens Staatsbosbeheer hand in hand met houtoogst.’ Daar ben ik het niet mee eens, steeds als wat er nog staat een beetje bijgetrokken is vindt een enorme kaalslag plaats.
‘Het bos is opgedeeld in vier delen. In ieder deel wordt eens in de vier jaar gewerkt. Dit jaar werkt Staatsbosbeheer in het bos ten zuiden van de Rijlaan. Tijdens de boswerkzaamheden worden onder andere bomen weggehaald om andere bomen de ruimte te geven voor hun groei.’ Dit houdt in dat je op afstand de doorgaande weg ziet en hoort. Van een bos kun je nauwelijks nog spreken.
‘Dit jaar gaat Staatsbosbeheer op 49 plekken kleine stukjes bos verjongen. In totaal gaat het om een oppervlakte van 9,5 hectare. Op de open plekken ontstaat jong bos doordat de zaden van bestaande bomen nieuwe bomen vormen. Soms gaat Staatsbosbeheer ook nieuwe bomen aanplanten voor de juiste soortenmix wat bijdraagt aan variatie en een toekomstbestendig bos.’ Alleen zien we dat deze jonge aanplant nauwelijks de kans krijgt met de droge zomers en de zon vrij spel krijgt op de kale vlaktes.
Er wordt gezegd dat met zorg wordt gekeken naar plekken waar dassen en roofvogels wonen. Maar het gebied is ook het leefgebied van zwarte spechten, boomklever, goudhaantjes, reeën en wilde zwijnen en nog veel meer. Die hebben de komende maanden veel last van de werkzaamheden en een woongebied dat eerst een grote ravage is en daarna een kaal gebied. Ook dode bomen worden verwijderd, hier huizen ook veel dieren.
Erg jammer en triest.

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.