Duizenden bomen Lage Bergse Bos gerooid vanwege essentaksterfte

750 562 Meldpunt Bomenkap

In het Lage Bergse Bos is de kap begonnen van duizenden essen. Ze hebben last van de essentaksterfte. Even verderop moet een gedeelte plaats maken voor de aanleg van een snelweg. 

De zaagmachines zijn de komende maanden nog te horen in het Lage Bergse Bos, een recreatiegebied in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland. De duizenden bomen worden neergehaald vanwege de essentaksterfte en de aanleg van de A13 en A16.

Uitdunnen
De zieke bomen zijn nog jong. Beheerder Mark Vermeulen merkt op dat het geen leeftijd is waarop normaalgesproken op deze schaal bomen worden gekapt. Meestal bestaan werkzaamheden uit het even uitdunnen van het bos en de aanwezige bomen lucht geven om weer verder te kunnen groeien, meldt hij. De beheerder kan niets doen aan de essentaksterfte, behalve de zieke bomen te verwijderen.

Nieuwe snelweg
Daarbij is het extra pijnlijk dat een ander deel van het bos wordt gekapt voor de aanleg van een nieuw stuk snelweg. Binnenkort loopt de A16 dwars door het gedeelte van het bos dat nu niet wordt weggehaald vanwege de essentaksterfte.

Gesloten
Vermeulen zegt moeite te doen te voorkomen dat er een kale vlakte ontstaat, maar dit is niet altijd mogelijk. In andere vakken van het bos wordt het bos zoveel mogelijk gesloten te houden.

Bron: Boomzorg

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.