Bomenkap Eerbeek

900 675 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Omdat ik graag naar bomen kijk, maak ik wel eens een boswandeling. Dat doe ik helemaal graag als ik er voor word uitgenodigd. Dit keer wandel ik met  omwonenden door een bos tussen de Karel van Gelreweg, de Coldenhovenseweg en de van Vreeswijklaan bij Eerbeek. We horen een zwarte specht, mijn gezelschap vertelt over de jonge buizerden die ze afgelopen zomer hier zagen en we lopen langs dassenburchten.

Het bos is eigendom van Neenah-Coldenhove.  Toen Amerikanen de papierfabriek overnamen veranderde ook het beheer van het bos.  Ongeveer 2 jaar terug werd er flink in het bos gekapt. De open plekken zijn nog steeds te zien. Nu wordt er weer veel gekapt  op aangeven van de rentmeester van een groot advies- en beheerbureau. Die heeft een ecologisch rapport laten maken. Maar de ecoloog heeft de zwarte specht niet gehoord en één van de dassenburchten niet gezien. Een bosbouwbedrijf uit Overijssel voert de kapwerkzaamheden uit. Die doet wat de rentmeester vraagt. De rentmeester zegt dat het om natuurbeheer gaat en beroept zich op een heel summier ecologisch rapport. De buurt is geïnformeerd over de kap maar kreeg geen stem in de wijze waarop het beheer wordt uitgevoerd.

En ondertussen liggen de duurste stammen gezaagd op hoge stapels naast de van Vreeswijklaan. Waar je vroeger een dicht bos zag met volop schuilplaatsen voor dieren, kun je nu vanaf de Coldenhovenseweg door de bomen de fabriek zien liggen. En ook beter horen.

Vernieling van het bos Foto: Otto Koedijk

De papierfabrieken zeggen dat het heel goed gaat. Ondertussen worden de duurste bomen uit het bos gezaagd. Waarom? De Wet op de Natuurbescherming wordt niet nageleefd. Waarom niet?  Het bos hebben we hard nodig voor waterbuffering, de klimaatverandering en ook voor het toerisme. De fabrieken moeten verduurzamen en vanaf 2024 duurzaamheidsrapportages aanleveren. Hoe ziet de verduurzaming of de vergroening er nu eigenlijk uit? En wat zullen we in de duurzaamheidsrapportages te lezen krijgen?

Langlevehetbosendebomengroet, otto koedijk (klimaatburgemeester van de gemeente Brummen).

Zie ook onseerbeekbrummen.nl

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.