Staatsbosbeheer verwoest de Peel

694 463 Meldpunt Bomenkap

Dit ingezonden stuk over de Peel is geschreven door Erik Vink uit Deurne. Hij is journalist, schrijver en theatermaker. Het project Life+ van Staatsbosbeheer zou de natuur in de Peel moeten herstellen. Het resultaat is echter om verdrietig van te worden, aldus Vink.

Mooie foto in het Weekblad voor Deurne. Daar staan ze, en ze heffen het glas. Beter gezegd: een maatbeker. ‘De bedoeling is het hele ecosysteem, dat op sterven na dood was, weer op gang te brengen’, aldus Staatsbosbeheer. Life+ heet dit project voor de Peel. Ik noem het Life-.

Een vergelijking met de Oostvaardersplassen dringt zich op. Als er dieren mee gemoeid waren geweest, had de Peel op zijn achterste benen gestaan. Nu viel het protest mee. De bollebozen hadden achter hun bureau alle bossen van Helenaveen tot Griendtsveen zonder pardon verwijderd. Vooruit, ze zouden links en rechts de nodige bomen en struiken laten staan. Waarom, eigenlijk? De Peel werd ingepolderd en onder water gezet. Gooi wat omgekapt hout in de vaarten en de natuur doet de rest. Als het niet zo verdrietig was, zou ik er hartelijk om kunnen lachen. Waar is de aanpak van Behoud de Peel gebleven, die op bescheiden schaal jonge berken ging trekken?

Staatswanbeheer

Welgeteld 8 kilometer dijken, 70 dammen en 25 stuwen telt de Peel nu. Hoezo natuurherstel…? Dan zwijg ik over de ontelbare kubieke meters wit zand – in tegenstelling tot de naam waarschijnlijk voor het grootste deel vervuild – waarmee van de oeroude paden een circuit voor groot materieel is gemaakt. Ik noem het Staatswanbeheer.

Denken ze nou werkelijk dat we met dit kleine landje terug kunnen naar de IJstijd? Wat is anders de bittere noodzaak om onze cultuurhistorie te verwoesten, wandelaars en fietsers zoveel mogelijk te dwarsbomen, vrijwel niets meer over te laten van het landschap dat de Peelwerkers hebben geschapen? De bewoners, de tuinders, de toeristen, ze bekijken het maar. Ik zie een kunstmatig landschap dat langzaam in zee zakt, terwijl het toch zeker 30 meter boven NAP ligt. En het ziet er niet uit. Dit was nou juist het laatste restje natuur dat we hadden!

Drink de maatbeker rustig leeg, Staatsbosbeheerders. De Europese subsidie is welbesteed. Wat geeft het dat de Peel verzuipt? U gaat de muggen gezellig monitoren. Dan weten we waarom het er steeds meer zijn. En ach, de kleine beestjes die vroeger rondkropen op de weelderig begroeide paden, die mist toch niemand?

Ik zal het wel helemaal verkeerd zien. Ik ben geen bioloog. Ik zag slechts de magie van de Peel. Het toverachtig mooie sprookje, waarin je kon ronddolen en verdwalen. Het moeras dat ’s zomers droogviel, en in het najaar geen Winter Efteling leek. Neemt u mij niet kwalijk, ik ben zo’n zonderling die dwaallichtjes ziet; ik heb de Peel om hulp horen roepen. Maar tegen Staatsbosbeheer van zes miljoen euro is geen kruid gewassen. Tien miljoen ligt er nog op de plank. Kijk, daar heb je iets aan, als natuur.

Waar ook ter wereld, de Peel was voor mij een reden om naar huis terug te keren, en hier te blijven. Ik troost me met de gedachte dat ze het over tien, twintig jaar waarschijnlijk allemaal weer anders zien. Het is net alsof de Peel dit voelt. Geduldig wacht de natuur, om altijd en overal haar eigen gang te gaan, zou mijn vader Peter Vink zeggen. De liefde voor dit land, waarover hij zoveel schreef, heb ik van hem. En ik zeg het hem na: alles heeft een reden, en alles komt goed.

Bron: ED

graag delen
1 comment
  • J.A.Pijnappels
    REPLY

    Er is een op winstbejag groep bezig.

    Men gebruikt quasi argumenten.

    Maar hoofddoel. Is ver- rijking van de groep.

    Kappen levert geld op.

    .voor wegenbouwers

    .. die wegen kunnen verbreden,als bomen weg zijn.

    .voor biomassa energie centrales,die niet milieu vriendelijk zijn.

    .voor boom kwekerijen en hoveniers, bomen planten

    J.A.Pijnappels
    .velen spinnen er garen bij.

    Aan de kaak stellen, Landelijk.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.