Kwekers kappen honderdduizenden bomen om

800 800 Meldpunt Bomenkap

21 April,

Boomkwekers in Nederland hebben naar schatting 300 tot 400 duizend bomen omgekapt, omdat orders van overheden al vele jaren lang uit blijven. “Bomen zijn de sluitpost van de begroting geworden”, zegt Hans Blokzijl van het Bomencentrum Nederland. Hij verlegde zelf de bakens en opende deze week in Baarn op zijn kwekerij een tweede conferentiecentrum Jardin d’Hiverre.

Dat is het harde nieuws in de nieuwe Special van P+ deze week.

Het is bijna niet te geloven, deze tegenstrijdige ontwikkeling. Nederlanders gaan vandaag zelfs de straat op, als de bomen in hun straten, pleinen en parken worden gekapt. In internationale afspraken zoals het Klimaatakkoord van Parijs is de rol van bossen als CO2-vreters cruciaal. Het beleid wordt ook door Nederlandse overheden onderschreven, maar volgens Blokzijl niet nageleefd door fors te investeren in openbaar groen.

Volgens de aan de Wageningen Universiteit opgeleide Blokzijl luidde de bankencrisis voor de Nederlandse boomkwekers de neergang in, een situatie die tot op de dag van vandaag voortduurt. De bouw kwam nagenoeg stil te liggen en dus ook het planten van bomen in nieuwe straten. “De hele Nederlandse boomkwekerij heeft pijn in zijn buik.”

Lees hier het hele artikel

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.