Advocaat: “Geef bomen rechtspersoonlijkheid”

1024 768 Meldpunt Bomenkap
Bomen die zouden kunnen procederen tegen ontbossing. Het klinkt absurd, maar het zou juridisch absoluut mogelijk zijn. Dat stelt advocaat Geert Lenssens. Hij pleit in een opiniestuk in De Morgen ervoor om bossen rechtspersoonlijkheid te geven.

Nee, niet élke boom moet zoals een vennootschap rechtspersoonlijkheid krijgen. “Ik heb het niet over individuele bomen, maar over hele bossen”, nuanceert Geert Lenssens in “De Ochtend” op Radio 1. Als rechtspersoon zouden bossen of andere stukken natuur hun belangen kunnen (laten) verdedigen voor de rechtbank.

Advocaat Lenssens haalt zijn inspiratie in het buitenland. “Er is de rivier in Nieuw-Zeeland die van de overheid rechtspersoonlijkheid heeft gekregen en nu zelf kan procederen. Enkele weken geleden is er in de Himalaya een heel ecosysteem dat van het Indiase hooggerechtshof rechtspersoonlijkheid kreeg.”

“Overal ter wereld zijn er zulke experimenten. En men zet dat ook effectief om in de praktijk om de natuur in het algemeen of onderdelen van de natuur rechtspersoonlijkheid te geven.”

Lees hier het hele artikel

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.