Mega kaalslag Bekendelle, Winterswijk

685 384 Meldpunt Bomenkap

WINTERSWIJK – In natuurgebied De Bekendelle bij Winterswijk worden duizenden bomen gekapt. Ook wordt de waterstand omhoog gebracht. Zeldzame bostypen krijgen hierdoor meer kans vertelt de boswachter. De laatste decennia rukken de naaldbomen echter op. Daarom is besloten tot een flinke ingreep. Er worden de komende weken zo’n 4500 bomen gekapt, vooral naaldbomen. Sommige stukken bos worden helemaal kaal gekapt. De toplaag van de bodem wordt verwijderd en daarna worden er soorten als haagbeuk, zoete kers en linde ingeplant.

De kaalslag roept bij bezoekers van het bos emotionele reacties op. ,,Mensen roepen: jullie zagen het hele bos leeg”, vertelt bosbeheerder Pieter Westerhof, die het werk uitvoert. ,,Dat is wel te begrijpen, de mensen voelen zich betrokken bij het bos en schrikken van de massale kap. Maar het is een fase waar we doorheen moeten om uiteindelijk een bijzonderder bos terug te krijgen.”

Lees hier het hele artikel en bekijk de video.

graag delen
2 reacties
  • admin
    REPLY

    Jammer dat er mooie toekomstbeuken worden gekapt voor haagbeuk. en hebben we niet geleerd van oude fouten? Geen monocultuur haagbeuk bos maar gemengd. Hoeveel linde, zoete kers en eiken komt er te staan? Er staan ons de komende jaren meer schimmelziekten te wachten en de haagbeuk wordt al getroffen door ziekten. Dan juist zo gevarieerd mogelijk planten! En inderdaad Willy, goed punt. Blijf er eens af en maak nieuw bos. Nu komt er niks bij, maar ga je er op achteruit voor er weer wat staat ben je tientallen jaren verder.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.