Kaalslag Berenbos en omgeving

1024 724 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Locatie: gemeente Kerkrade, Berenbos en omgeving.

In 2019 heeft gemeente Kerkrade aan Bosgroep Zuid-Nederland de opdracht gegeven om massaal bomen te kappen. Naar eigen zeggen achtte men dit nodig om de veiligheid van de wandelaars te waarborgen. De kap zou in eerste instantie zieke en dode bomen betreffen.

Het bos werd echter nog verder uitgedund, dit onder het mom van bevordering van de biodiversiteit. Hierbij werden ook heel veel gezonde bomen gekapt.

Het geheel ontaarde in een kaalslag waarbij niets bespaard bleef. Het bos (of wat ervan over is) ligt erbij als een slagveld; je waant je in een oorlogsgebied.

Sindsdien (begin november 2019) is er niets meer gebeurd. Alles werd achtergelaten.
De gekapte boomstammen werden natuurlijk weggehaald, want die brengen immers geld op!
Verder wordt er echter niets opgeruimd. Zelfs afzettingslinten zijn nog her en der te vinden; een deel daarvan hebben we maar zelf opgeruimd, voordat ze in de bodem verdwijnen!
Van de bomen die nog overeind staan zijn diverse exemplaren voor de kap gemarkeerd… het lijkt erop dat men nog niet klaar is en de slachting nog voortgezet gaat worden.

Veiligheid?? Die is er niet beter op geworden:
Paden en bosgrond zijn vernield door vrachtwagens en ander materieel (deels met rupsbanden) en verworden tot modderpoelen die nauwelijks begaanbaar zijn… veilig? Je breekt er haast je nek!
Resterende bomen krijgen nu de volle laag bij zwaar weer en zijn extra kwetsbaar geworden. In de stormachtige weken van afgelopen tijd is menig boom omgewaaid. Deze omgewaaide bomen blijven over de (toch al toegetakelde) paden liggen en worden ook niet opgeruimd… veiligheid? Laat me niet lachen!

Deze onveilige situatie doet – samen met de trieste aanblik – ons wandelplezier teniet!
Informatievoorziening: daar besloot men niets aan te doen.

Nieuwe aanplant: te verwaarlozen, vooral nadat er al veel natuur in de gemeente (ooit deel uitmakend van het “Groene Hart” van Limburg) moest wijken, met name door de aanleg van de Buitenring Parkstad.

De Gemeente Kerkrade mag zich schamen, en scoort hiermee flink wat minpunten!

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.