Grootschalige bomenkap Austerlitz

1024 860 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Ik fietste deze week door Austerlitz in het gebied achter de piramide van Austerlitz en heb nog nooit zoveel stammen op elkaar en op een rij zien liggen op verschillende plaatsen. Ik las dat in deze omgeving in februari 2019 ook al ophef was over de bomenkap. Is er sindsdien iets veranderd?

graag delen
4 reacties
  • Hamster-007
    REPLY

    Geen ene mallemoer.
    Ze kappen en kappen maar en gooien het bos vol met mountainbike routes.
    Beetje jammer allemaal.
    Als het dan nog voor iets moois zou zijn – maar wat ik begrijp is dat de bomen rechtstreeks de verbrandingsoven in gaan.

    • Jan-Thijs
      REPLY

      Ja het is schandalig wat ze daar aan het doen zijn. Ik liep er vandaag met de honden en het is een grote ravage. Dit heeft helemaal niets meer met beheer te maken. Ze zouden StaatsbosBEHEER weer een non-profit organisatie moeten maken ipv ze zelf verantwoordelijk te houden voor de eigen begroting. Ze MOETEN geld verdienen en dat gaat ten koste van het bos.

      Voor wat betreft de MTB-routes; deze worden doorgaans aan de randen van percelen aangelegd en altijd in goed overleg. Op deze manier kunnen veel (duizenden) mensen gebruik maken van het bos, terwijl ze niet diep in de percelen komen. Daarnaast is de overlast van mtb-ers qua afval minimaal, in tegenstelling tot wandelaars. Qua omgang tussen de verschillende groepen kan het nog wel eens wat beter.

  • Gabe
    REPLY

    De grootschalige vernietiging van bos in dit gebied is schokkend. De foto bij deze melding is maar een een van de vele enorme houtstapels die je daar nu overal ziet, waaronder vaak zeer grote, oude bomen waar er nog maar weinig van zijn in Nederland. Dit is duidelijk voor houtverkoop gedaan en heeft niets met verantwoord bosbeheer te maken. Hele mooie en oude stukken bos zijn vrijwel volledig kaal gekapt. In tegenstelling tot een paar jaar geleden toen er ook al grootschalige kaalkap in dit gebied was is men nu geniepiger te werk gegaan. Kleinere stukken maar wel heel veel percelen. Net iets van de hoofdpaden af, kennelijk omdat dat minder slecht oogt, en hier en daar heeft men nog een boom laten staan, waarschijnlijk om dit nog bos te kunnen noemen. Dit is een drama voor biodiversiteit in Nederland. We hebben nog nauwelijks bos, moet dit écht voor het beetje geld dat het opbrengt voor Staatsbosbeheer compleet vernietigd worden? Het duurt honderd jaar voordat een bos terug is gegroeid. Voor ieder die geinteresseerd is: op Google Earth kun je ook historische satellietbeelden vergelijken en kun je zien dat er de afgelopen 10 jaar grote delen van de Utrechtse Heurvelrug ontbost zijn. Het zal juridisch wel dichtgetimmerd zijn, maar moreel is dit misdadig. Vernietigd bos komt niet meer terug binnen een periode die voor ons relevant is, en de CO2 zit zo in de atmosfeer. Interessant genoeg maakt iedereen zich erg druk (terecht!) over de bomen bij de verbreding van de A27, maar wat hier bij Austerlitz gebeurd is van een heel andere orde,

    PS mocht er behoefte zijn: ik heb behoorlijk wat gefotografeerd van deze ellende.

  • Gabe
    REPLY

    Attachment

    PS: gebeurd moet gebeurt zijn:-) Ik neem het terug dat de A27 een heel andere orde is want ik heb het net nagekeken, het gaat alles bij elkaar over een veel groter traject dan alleen Amelisweerd, in totaal 60 hectare. Ook lees ik net dat Nederland in ~ het laatste decennium een ontbossing van 3036 hectare (!) per jaar heeft. Dat komt overeen met een oppervlak van 5.5 x 5.5 kilometer. Er komt ‘bebossing’ bij maar bij lange na niet genoeg om dit te compenseren (en het duurt natuurlijk een eeuw voor dat die nieuwe ‘bebossing’ daadwerkelijk bos wordt).

    Zie hier kamervragen:
    https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/vragen-van-kooten-arissen-en-wassenberg-over-massale-bomenkap-in-nederland . De minister vond het blijkbaar ook heel erg en hier moest dringend wat aan gebeuren (statement in 2019). Dat is duidelijk niet het geval.

    Ik heb een foto bijgevoegd van dezelfde kaalkap als boven gemeld, maar nu een voorbeeld van grotere bomen. Dit is maar 1 van de vele stapels die overal in het gebied verspreid te vinden zijn. Ik kom hier al 8 jaar en als je er nu doorheen loopt is het gevoel van ‘bos’ nu echt weg door de vele grote open plekken overal.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.