Geplande dunning Strijthagerbeekdal, Landgraaf

1024 284 Meldpunt Bomenkap

Melding:

Hierbij foto’s van een recent uitgedund bos van Natuurmonumenten  (Imstenraderbos). Zoals u ziet zijn er zwaargewichten ingezet. De bodem is finaal kapot gereden. Aan de dieptes kunt u dit zien. Dit staat ook te gebeuren bij de uitdunning te Strijthagen. Het kaartje vd dunning komt van de gemeente Landgraaf.  Ik heb verschillende fotos toegevoegd die rechtenvrij zijn. Ze zijn dus van een ander bos in de buurt ook van NM. Zo laten ze het achter. Ik wil nog opmerken dat de aannemer ook nog eens de makkelijke weg had gekozen, terwijl er een pad naast liep. Dat is ook gebeurt in het bos waar ze nu verder gaan( strijthagerbeekdal).

Natuurmonumenten gaat met Harvester en Forwarder (tot 30 ton) beuken en eiken dunnen verpakt in de boodschap vergroting natuurwaarden.
In winter 2019/2020 zijn dode Fijnsparren verwijderd, licht werk maar zware machines ingezet in een zeer natte periode. Resultaat bodemverdichting, enorme takhoutrillen (schadelijk bodem leven), diepe sporen, dode bodem, verschoven en daarna uitgespoelde humuslagen etc etc (in strijd met adviezen boek Bosecologie en Bosbeheer KU Leuven 2010).
Peter Wohleben raadt dunningen met zware machines af. Zeker in Spaanse Klimaattoestanden (bron Verborgen leven van bomen 2015, incl wetenschappelijke bronnen).

https://www.landgraaf.nl/over-landgraaf/projecten-en-plannen_41924/item/bosonderhoud-strijthagen_40498.html

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.