Dunning door SBB bij camping Harskamperdennen

824 549 Meldpunt Bomenkap

Melding:

Waarschijnlijk door de oplopende kosten van energie en brandstof is SBB achter camping Harskamperdennen (NW van het dorp Harskamp) nu al begonnen met het plunderen van de bossen. In een jacht naar hout en geld wordt ‘gedund’ en de bospaden worden nu al kapot gereden. Maar onze bossen maken de aarde en het klimaat leefbaar en stimuleren biodiversiteit. Toch blijven we ze op grote schaal kappen. Kan dat niet anders? Nee, dat MOET anders.
De effecten van ‘dunnen’ zijn desastreus: bomen, die zeer intelligente en sociale wezens zijn wisselen voedsel en informatie met elkaar uit, komen door dunning geïsoleerd in het veld te staan.
Het ‘snoeiafval’ dat geen economische waarde heeft blijft liggen en vormt een groot gevaar voor de veiligheid: bosbrand!
Vuur heeft drie zaken nodig. 1. Brandbaar materiaal (o.a. het snoeiafval); 2. Zuurstof, wat door de gerooide bomen enorm is toegenomen; 3. Hitte; variërend van een smeulende peuk, hete autouitlaat in hoog droog gras, tot soms bewuste brandstichting.
Daarnaast zal stormschade in de natuur toenemen, de geïsoleerde bomen staan minder sterk verankerd in de bodem en gaan daarom eerder om bij harde wind en storm.
Mijn advies: laat de natuur met rust en richt je op andere bronnen om geld te genereren.
Natuurbeheer is handen in de zakken en kijken hoe de natuur zich ontwikkelt en zichzelf in stand houd in alle aspecten van alle successiestadia.
Kijk ook naar VPRO FOCUS special over bosbrand https://www.npostart.nl/focus-special/19-08-2023/VPWON_1344832

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/een-uitzending-over-bomen–juist-nu.html

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.