Bomenkap (weer) begonnen in het Rozendaalse bos

1024 768 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Tijdens het hardlopen op een regenachtige maandagochtend, kwam ik erachter dat het Rozendaalse bos nog verder wordt uitgedund. De afgelopen paar jaar is het bos al op brute wijze op sommige plekken gesloopt. Het lijkt wel of er een orkaan langs is geweest. Nu lijkt er weer een nieuwe plek bij te komen. Aan de noordkant van het bos stonden twee machines om natuur weg te halen. Ik heb van de hele situatie foto’s gemaakt.
Met pijn in mijn hart lijkt er nu weer een stuk bos te verdwijnen in de omgeving. Ik woon hier nu al bijna mijn hele leven en heb de koningsberg, wat eerst een bos was, zien veranderen in een lelijk park. Nu lijkt ook het Rozendaalse bos steeds meer in een park te veranderen. Hebben die gasten dan geen geweten? Bij de overheid schreeuwen ze altijd dat ze zo erg geven om natuur, milieu, etc. maar het zijn de eerste met groen bloed aan hun handen.
Wat kan ik doen om al deze ontbossing tegen te gaan? Ik geef om de natuur en wil niet dat het verdwijnt.

 

graag delen
2 reacties
 • Bomenstichting Achterhoek
  REPLY

  Attachment  Dunnen-advies-Antoon-Kienhuis-Larenstein-270116.pdf

  Beste Melder,

  In dit geval is dit is wel verantwoord kappen, want is dit is dunnen op de manier zoals het hoort.
  Bomen er tussenuit halen zodat er meer licht en lucht komt voor de overblijvende bomen.
  Veel beter dan totale kaalkap, die het ecosysteem totaal verstoord en bovendien de bosbodem vernielt door de zware machines.
  Inderdaad ziet het er in het begin lelijk uit, maar uiteindelijk wordt een bos hier wel mooier en gezonder van.
  Zie bijlage voor meer informatie over dunnen.

  Met vriendelijke groet,

 • Jan
  REPLY

  In de tijd dat de bossen vrij groeiden zonder menselijk ingrijpen ging dat goed. De bossen hebben zich prima ontwikkeld zonder mensenhanden. Uitdunnen doet de natuur zelf wel. Maar dan moeten wel alle schakels aanwezig zijn.

  1 uitzondering: de Amerikaanse vogelkers (prunus). En laten ze daar bij sbb laks in zijn. En dat terwijl die alles overwoekerd en dus een bedreiging voor planten en dieren vormen.

  En dan heb je nog het verdrogings probleem. Dat komt door 2 belangrijke oorzaken. Grondwater winning, en het openklappen van de bossen.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.