Bomenkap Rilland Spuikanaal

1024 446 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Bij deze een zelfgenomen foto van het “middeneiland” dwz de strook tussen Schelde-Rijnkanaal en Spuikanaal bij Rilland gem Reimerswaal. Op de voorgrond een fraai stukje “zonnepark” (niet want geen park maar grijze energie industriezone).

Dit is een langgerekte strook land van enkele kilometers lang waarop een lange rij populieren van de soort grauwe abeel staat. Hiervan zouden op korte termijn 2000 stuks worden gekapt (dus bijna alles) en de rest 450 stuks wordt gedund. De karakteristieke bomenrij gaat dus verdwijnen, net als veel ander groen in de nabije omgeving. Men kapt maar raak, de kettingzaag draait lustig aangedreven door de overheden zoals Waterschap Scheldestromen, Tennet en hier RWS.

Ik heb RWS gevraagd om de motivatie voor de kap. Ik wacht dit met spanning af, maar weet het antwoord al. Dat is vanuit de overheid altijd hetzelfde: er is een noodzaak want veiligheid en einde levensduur enz. Jammer beste burger maar we gaan echt niet naar u luisteren.

Ook de gemeente kan niets doen. Herplantplicht zou er moeten zijn, maar het duurt 20 jaar voor er weer iets fatsoenlijks staat. De RUD moet toezien en handhaven maar dat lijkt in deze omgeving een tijger zonder tanden. Er wordt niet of nauwelijks herplant uitgevoerd, met als motivatie dat er geen plaats voor is (zie interview M. Weststrate van WS Scheldestromen). Dus er wordt eerst gekapt en daarna sorry het lukt niet met herplant. Te gek voor woorden dat dit zo gaat in onze rechtsstaat, de overheid houdt zich niet aan de eigen wetten.

zie ook https://www.pzc.nl/bevelanden/kaalslag-bij-rilland-2000-populieren-gaan-tegen-de-vlakte~ad1d9614/

2 reacties
 • Crapton
  REPLY

  De reactie van RWS is als volgt:

  Onze reactie
  De populieren op het midden eiland in het Schelde-Rijnkanaal zijn helaas einde levensduur.
  In het meest zuidelijke perceel is de helft van alle bomen al omgewaaid, iets dat wij vanuit veiligheidsoogpunt niet kunnen accepteren.
  Momenteel werken wij aan een herinrichtingsplan waarbij het uitgangspunt is om meer bomen terug te planten dan we kappen (uitvoer voorjaar 2020).
  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer …, 06-….

  Het lijkt best op hetgeen ik voorspeld had.

  Het grote probleem met al die kap is dat de bomen al omliggen als je het in de gaten krijgt en er GEEN enkele inspraak is. Alle vragen en suggesties worden categorisch afgewezen. Ik zie dit ook bij windmolens en zonne”parken”. Typisch de overheid. En dat de mond vol van vertrouwen en participatie enz. Luister dan verdomme eens een keer!

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.