Bomenkap in Wassenaar

800 600 Meldpunt Bomenkap

Melding:
In wassenaar Wordt het park Backershagen ‘hersteld’. Lees bomenkap. Het argument: het was te veel een bos geworden. Het moet er weer uitzien zoals het was ten tijde van Prins Frederik (broer van koning Willem II)

graag delen
6 reacties
 • James de Booij
  REPLY

  Inzake het ‘herstel’ van Backershagen in Wassenaar het volgende:
  Wat er is gebeurd en nog steeds gaande is, is de omvorming van een gezond bos naar een (stads-)park. Met verlies van honderden veelal gezonde bomen. Mijn vraag: WIE heeft hierom gevraagd? WIE houdt zich bezig met ‘het herstel van zichtlijnen’ en andere Kafkaëske prietpraat, behalve de zg landschapsarchitecten? Een prachtig bos wordt opgeofferd voor de hobby van enkele milieu vernielers.

 • Suze koolschijn
  REPLY

  Ik ergerde me zeer hieraan, en nog steeds, elke dag.

  De provincie Zuid Holland schijnt initiator en geldverstrekker, maar onze eigen gemeente voert het zg. HERSTEL plan, dat op verzoek vand e gemeente is opgesteld door Korneel Asschan uit Utrecht.

  Maar de keuze van die boom wel, dié boom niet weghalen is een vrij subjectieve … ..en daarmee is dat heerlijke bos dat Backershagen was, en waar zoveel mensen dagelijks van genoten en rondliepen nu helemaal WEG …. brrr.
  Al die mooie gezonde beuken, ja mooie stammen voor de verkoop …hoemeer hoe liever….

  Degenen die er aan meewerker hebben geen enkel gevoel bij dat bos, komen uit andere buurt, het ruimt lekker op, dat betekent voor de gemeente groenvoorziening minder onderhoud…

  Ik vind het een grove schending van de natuur. Dat er iets meer licht in het bos zou moeten komen, alla … maar het is uitgelopen op een regelrechts KAALSLAG ..

  Schande

 • Joke Van den Wijngaard
  REPLY

  Attachment

  In landgoed Backershagelangs de A44 in Wassenaar vindt op dit moment een enorme houtkap plaats. Deze zou voortkomen uit het zogeheten herstelplan Park Backershage dat moet voorzien in een opruiming van alle wildgroei van met name beukenbomen en rododendrons. Dit gaat echter zo langzamerhand alle perken te buiten. Er zijn vorig jaar al honderden bomen gekapt en afgevoerd, vergelijkbaar met de stapel als op ingezonden foto. Deze stapel is van de afgelopen weken. In deze periode heb ik al een ‘noodkreet ‘ bij de gemeente Wassenaar geslaakt per brief en verzocht om bezinning in deze tijd dat elke boom telt en co2 een hot item is. Frans Timmermans wil een miljoen bomen planten in Europa en Wassenaar kapt honderden bomen. Als reden van de kap wordt door de beheerders zelf overigens aangegeven dat er te veel bomen zijn om te onderhouden?! Volgens hen worden met name zieke bomen gekapt en worden deze geselecteerd door een expert. Op de foto’s is duidelijk te zien dat de stammen helemaal gezond zijn van binnen en buiten. Dus ook geen verborgen ziekten. Dit geldt voor 99% van de gekapte bomen. Ook nu staan er kriskras door het park stippen op bomen die ook nog gekapt gaan worden. Bomen die er niet ziek zijn. Naast de grote hoeveelheden rododendrons, hulst en andere heesters die al gerooid zijn en dit en passant nog worden.
  Op mijn brief aan de gemeente heb ik nog geen antwoord. De Wassenaarse krant heeft alleen mijn brief ter kennisgeving aangenomen en een andere geplaatst zonder verdere actie.
  Ik vraag mij ook af wat er met al die stammen op de foto’s gebeurt. Gaan deze naar de energiecentrales of wordt er iets anders mee gedaan.
  Maar meer nog hoop ik dat er iemand bij zinnen komt in de gemeente of waar ook die het zinloze kappen stopt!!!! Het gaat maar door. Het bos backershage verwordt een kaal park waar straks niet eens meer mensen de hond los mogen laten en geen boom meer staat. Voor heel veel geld wordt dit herstelplan uitgevoerd. Maar het is niet meer dan het slopen en kappen van een prachtig natuurgebied. Want om te compenserenheb je per gekapte boom 3 terug geplaatste bomen nodig. Dat gaat niet gebeuren als dit zo doorgaat….

 • N v Hest
  REPLY

  Daarnet in Backershage geweest. Er is weer verschrikkelijk veel gekapt. Ook mooie dikke gezonde bomen. Beuken voornamelijk. En waarom? Het moeten weet dennen worden zoals het was in de tijd van een of andere prins uit het jaar kruik. Tijden veranderen en de natuur ook. Wassenaar is weer heel verkeerd bezig.

 • Melis van Eik
  REPLY

  Ik heb er rond gelopen, in Backershagen, april 2020, dus na de kap en het is nog steeds bos. Er staan nog steeds heel veel dikke en hoge bomen. Ook een aantal erg oude eiken die wel baat zullen hebben van wat extra licht en ruimte, anders zouden ze door de beuken zijn overgroeid en afsterven, wat ook al met een aantal van die bomen is gebeurd. De kruiden en struiken onderin het bos, op de grond zullen ook blij zijn met wat licht. Ik vind deze ingreep niet verkeerd, over een paar jaar valt het niet meer op en zijn de bomen in het bos weer dikker en hoger .

 • Marius Kolff
  REPLY

  Attachment

  De vreselijke bomenkap heeft een akelig bijeffect: de prachtige mosheuvels in dit bos zijn nagenoeg verdwenen. Ervoor in de plaats is er inderhaast wat gras geplant of zijn er graszoden gelegd omdat waar het mos verdwijnt er een zandheuvel ontstast. Bijna al het mos is weg. Hoe komt dit alles: er zijn zoveel bomen gekapt dat de misheuvels nu in de volle zon liggen. Een van de mooiste plekken van Wassenaar is door toedoen van de gemeente aan het veranderen in een zandravage.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.