Bomenkap in monumentale ecokathedraal Heerenveen

1024 576 Meldpunt Bomenkap

Melding:
In de Le Roy tuin in Heerenveen, een kilometer lange groenstrook die op de monumentenlijst staat als een ecokathedraal, zijn tegen de afspraken in door de gemeente in 2 dagen een groot aantal bomen en struiken gekapt en gesnoeid. Dit openbaar plantsoen is sinds 1966 in ontwikkeling als een ecokathedraal, naar een idee van Louis G. Le Roy (1924-2012) en sinds 2005 in beheer van de Stichting TIJD. Als bouwmeester van deze ecokathedraal heb ik na 2 dagen protest aangetekend tegen de kap, die vervolgens direct werd stopgezet. De verantwoordelijke wethouder heeft excuses aangeboden maar veel kwaad is al geschiedt.
Zie ook
https://www.hortipoint.nl/tuinenlandschap/kaalslag-in-le-roy-tuin-heerenveen/

2 reacties
 • Hans
  REPLY

  Dit is wat ik door het hele land zie: gemeentes die het openbare groen tot op de grond afzagen en daarmee al die kleine ecosystemen verwoesten. Verder valt me op dat de gemeentes bomen veel te hoog snoeien waardoor de vorm van de boom ernstig aangetast wordt (en stam met een toefje takjes….). Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit allemaal gedaan wordt om de biomassa centrales te voorzien van groen’afval’.

 • Peter Wouda
  REPLY

  Attachment

  Er is blijkbaar een grote drang in de mens om de natuur te willen beheersen. Natuur wordt als ‘lastig’ ervaren en moet derhalve in toom gehouden worden. Stel je voor dat wij de controle verliezen!
  Aan de andere kant zweren we bij ‘ongerepte natuur’, maar die is altijd ver weg in plaats van naast de deur. Hoe anders kan dat worden als we ons een beetje in kunnen houden en natuurlijke processen de tijd geven om zich eindeloos te mogen ontwikkelen over meerdere generaties.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.