Bomenkap Gorssel, landgoed Herwalt

1024 768 Meldpunt Bomenkap

Melding: Bomenkap sinds maandag jl. gaande in buitengebied Gorssel.
Prachtige gezonde beukenlaan gaat grotendeels om.

1 comment
  • maarten Hulshof
    REPLY

    De gemelde kap betreft niet beuken maar amerikaanse eikenbomen, een exoot die de inlandse eik verdringt. De inlandse eiken die er tussen staan zijn gespaard en krijgen nu licht en ruimte om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast worden er eiken en lindes bijgeplant. Dit alles in het kader om een duurzamer bos met inlands loof te creeeren. Ook zal er meer ondergroei gaan ontstaan van loof gaan onstaan.
    In het gekapte stuk bos (0,4 ha) zijn alleen de (destijds geplante) grove dennen gekapt. Al het loofhout en enkele grove dennen zijn blijven staan. Het doel hiervan is een duurzamer gemengd bos te creeeren dat toekomst bestendig (gezonder, minder gevoelig voor ziekten, brand en insektenplagen) en tot meer biodiversiteit leidt. De amerikaanse vogelkers (ook een invasieve exoot) zal hier bestreden worden, om de jonge opslag van inlandse bomen (vuilboom, hulst, grove den, berk, eik en lijsterbes) een kans te geven.
    Het hele kapplan heeft dus als doel het verhogen van de natuurwaarde en een toekomstbestendiger bos. Plant, dier en insect, zal hiervan profiteren, en hopelijk ook de recreant.

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.