Bomenkap en mos vernieling – Rozendaal

1024 768 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Naast Kasteel Rozendaal. Prachtige zeer grote dennenbomen gekapt niks mee grondvegetatie overwegend mos vernield door grote boskapmachine er werd aangeduid met een plakkaat het bos wordt uitgedund maar waarom het was gewoon sprookjesachtig heuveltjes met grote dennenbomen en een groen tapijt van mos en kijk nu een grote ravage (vroeger deden ze bomen kappen met de hand en een paard die de boom weg trok nu wordt alles vernield door een grote machine) echt doodzonde krijg je nooit weer.
Ik begrijp het ook niet, die bomen zijn zo groot en staan er tientallen jaren en nu moet het bos  kaalgeplukt worden z.g uitdunning. Als ze maar niet in de verbranding ingaan echt belachelijk kan je nog veel beter gas en kolen stoken of zelfs bruinkool is een betere optie dan het bos kappen overal.

graag delen
2 reacties
 • Jos
  REPLY

  Het is duidelijk dat het Rozendaalse bos gedegradeerd is tot een productiebos. Waar eens intieme, ja zelfs romantische paadjes waren,
  zijn nu paden gecreëerd tsja die je het beste kan omschrijven als tankbanen.
  Ik snap dat er best wel wat gekapt mag worden. Maar moet het bos een metamorfose ondergaan?
  Die brede zandpaden dat is echt niet mooi.
  Dat gaat de eerste 20 jaar ook niet meer goed komen.
  Alles voor geld zeg maar.

 • Forestlover
  REPLY

  Attachment

  Het is echt niet te beschrijven wat er gebeurd is in het Rozendaalse Bos.

  Een kleinschalig bos met veel heuveltjes, kleine kronkelige paden en veel oude landschappelijke elementen zoals oude grenswallen.

  Eerst een a4-tje met de aankondiging van het onderhoud. Met oog voor flora en fauna zou het bos een onderhoudsbeurt krijgen. Door meer licht, meer mogelijkheid voor onderbegroeiing. Ook zou dit onderhoud samen met de Helicon opleiding verzorgd worden.

  Alvorens de moordmachine aan de slag is gegaan heb ik nog een bedrijf gesproken in het bos die bezig was piketpaaltjes te slaan voor de ‘uitrij’-paden. “Onderhoud” heeft al heel lang niet plaatsgevonden in dit bos, gaven ze aan en is echt nodig.
  Die paaltjes stonden inderdaad her en der, maar niet om de 20 meter…

  Toen kwam de moordmachine. Eén man, Een tank, (geen studenten..) dagenlang dwars door het bos, alleen maar rechtdoor, in 1 rechte lijn, vanaf de parkeerplaats aan de schelmse weg tot aan de rand bij de a12 alles op zijn weg verslond. Daarna een bocht naar rechts en 20 meter verder weer retour. En zo iedere keer 20 meter verder.

  Een zwaar beschadigde ondergrond van 5 meter breed om de 20 meter over een oppervlakte van zeker 1 bij 1 km. Dwars door landschappelijke elementen heen. Dat hersteld niet meer uit zichzelf.

  Op veel plekken staan risicobomen (dode bomen die op het pad dreigen te waaien) nog overeind en zijn waardevolle bomen die ernaast stonden omdat ze toevallig in het pad stonden van de machine omgehaald.

  Ook is in het bos de letterzetter actief. In de percelen waar veel sparren staan zijn besmette bomen blijven staan en zijn waardevolle beuken omgehaald.

  Dit strookt mijns inziens niet met de visie van Staatsbosbeheer en riekt naar zo goedkoopmogelijk de klus klaren met als doel veel houtopbrengst.

  De open plekken in het bos zijn niet echt gecreëerd want de boomkronen groeien bovenin nog tegen elkaar.

  Ik ben benieuwd naar de volgende wolkenloze satellietfoto. Zodra deze beschikbaar komt deze naast die van september leggen zal pijnlijk duidelijk maken wat er op grotere schaal is gebeurd. Of een nieuwe hoogte kaart waarin je ziet dat de landschappelijke/cultuurhistorische structuur is aangetast.

  Nu wordt dagelijks de losse stammen over de tankbanen uit het bos gereden. Die over het algemeen heel kort zijn… waar zal dat hout heen gaan??

  Betekent dit dat verder onderhoud niet meer uitgevoerd gaat worden? Want de stammen zijn opgehaald…

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.