Bomenkap Bos leemkuil, Berg en Dal

1024 768 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Allereerst was mij natuurlijk de aanleg van de mountainbike routes opgevallen in het genoemde gebied. Daar was ik al niet zo blij mee, straks is het bosgebied meer pad dan bos en de paden lopen ook strak langs bomen en ik zie veel wortels omgewoeld. Nu zie ik tot mijn grote schrik dat hele gebieden grof worden uitgedund en ook in de kuil grote gezonde bomen worden gekapt.

In het Kastanjedal heb ik dat ook gezien en werd het aangekondigd als ‘noodzakelijke verjonging’ van het bos, terwijl er met de verkoop van het hout gewoon geld verdiend wordt. Beheer en onderhoud kan ook op een andere manier, waarbij je veel beter het karakter in stand houdt.

Ook nav de werken in de bossen rond Groesbeek (Staatsbosbeheer) wordt hier natuurlijk al vol over gediscussieerd.

In het kader van meer natuur en meer groen zie ik niet waarom de mens zo nodig in moet grijpen in een mooi gebied waar de gemeente Berg en Dal zo trots op is.
https://www.bergendal.nl/zien-en-beleven/zo-mooi-is-onze-gemeente_46415/item/de-kuil-achter-hotel-erica_50632.html

Ik probeer ook online meer informatie te vinden, ook bij de Gemeente Berg en Dal. Niets over bovengenoemde werkzaamheden, wel bijv. “Landschapsontwikkelingsplan voor de Gemeente Groesbeek/Berg en Dal 2015 – 2025” waar ik dergelijk rigoureuze sloopwerkzaamheden en rigoureuze kap niet in terug vind. Daar wordt juist een conservatieve aanpak bepleit.

graag delen
2 reacties
 • lot
  REPLY

  Reactie op bomenkap Bos Leemkuil, Berg en Dal.

  Er schijnt 29 februari een excursie door dit gebied georganiseerd te worden met uitleg over de rigoureuze bomenkap: waarom deze nodig is en dit op grote schaal gebeurt.
  Ik heb echter nergens concrete info over de excursie kunnen vinden. Heb het van iemand gehoord die met de boswachter gesproken heeft.

  • Philip
   REPLY

   De bomen worden gekapt omdat ze al sinds de zomer dood zijn als gevolg van de droogte en aantasting door het kevertje bijgenaamd de letterzetter .

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.