Plannen Landgoed Paleis Soestdijk ten koste van oud bosgebied

1024 317 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Vorig jaar april veegde de gemeenteraad van Baarn een plan van tafel van de eigenaar van het Landgoed Paleis Soestdijk, de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG), woningen te bouwen op en rond een in de bossen gelegen voormalig kazerneterrein van de Koninklijke Marechaussee. Ook de provincie Utrecht kon zich gelet op de vigerende natuurregels niet vinden in het plan. De MBEG sprak ten onrechte over gewijzigde regelgeving en kondigde een miljoenenverlies aan. Onder leiding van de oud-burgemeester van Houten, Wouter de Jong, gingen de Gemeente, Provincie, Rijksvastgoedbedrijf en de MBEG op zoek naar een oplossing. Die kwam er mede mogelijk gemaakt door de provincie die een draai maakte van 180 graden en zo de belangen van de MBEG liet prevaleren boven die van de natuur. Men is akkoord gegaan met de bouw van tien appartementsgebouwen (elk 15 meter hoog!). Vijf zijn er gepland op het voormalige kazerneterrein en vijf in het ten noorden daarvan meer dan 200 jaar oude Borrebos. Voor de goede orde, het landgoed maakt deel uit van het Natuurnetwerk Nederland. De projectontwikkelaar zegt de natuur ter plaatse te versterken door de bermen langs de nieuwe wegen in het bos te versterken door aanplant… Komende maand juli beslist de gemeenteraad van Baarn over het vermaledijde plan. Gelet op het feit dat de provincie het belangen van de projectontwikkelaar zwaarder liet wegen dan die van de natuur houd ik mijn hart vast.

graag delen
7 reacties
  • Rob De Kuijer
    REPLY

    Is de provincie Utrecht ook in deze zaak ook de hoofdrolspeler binnen dit verdien model? Bij ons Landgoed De Oude Tempel in Soesterberg zijn ze de hoofdveroorzaker. Ze hebben door de vernietiging van het plan (Raad van Staten) “Wonen in Weelde” een budget tekort van 2,1 miljoen euro. Ze zijn heel gul met het verlenen van ontheffingen betreft de beschermde diersoorten en zo ook met het niet meer serieus nemen van Oude Bosgroeiplaatsen binnen de provincie die zij zelf hebben ingetekend.

  • Kees Koudstaal
    REPLY

    Attachment

    De boodschap ´handen af van het Borrebos´ van de prinsessen Irene en Margriet en ondertussen ook van mr. Pieter van Vollenhoven maakt veel los in het land. In een van de kranten las ik dat ik hoopte dat de oproep van de voormalige paleisbewoonsters als erfgenames van de wil van hun grootmoeder en moeder als een bom in zou slaan bij de leden van de gemeenteraad. De suggestie wordt gewekt dat daarin ook de gedachte verscholen lag dat de raad en het college ermee op andere gedachten zouden worden gebracht. Dat is geen moment in mijn hoofd opgekomen, want ik weet hoe de hazen lopen in politiek en bestuurlijk Baarn. Mijn enige opzet was dan ook de mishandeling van het bosgebied breder aan de kaak te stellen.

    Domme reacties

    Ondanks de vaak domme en aandachtsafleidende reacties op ‘sociale’ media over het standpunt van de prinsessen – “De Nederlandse bevolking is geschokt over de praktijken van Willem Alexander” – “Het circuit in Zandvoort, huilden ze toen ook? – “Laten de prinsessen het paleis gewoon zelf kopen.” – “Opzouten en klap toe die kwek!” – is het overgrote deel van de reacties op de oproep van de prinsessen de wil van hun moeder en grootmoeder te respecteren en het betreffende bosgebied niet te verstieren door woningbouw louter positief. De sneer die de Baarnse fractievoorzitter van het CDA via een twitterbericht uitdeelt in de richting van de prinsessen “Wat is hier de relevantie van? Een dame uit Doorn en een dame uit Apeldoorn” en zijn voor mij bestemde vileine opmerking “Zelfs de grootste republikein wordt net zo makkelijk monarchist”, zegt alles over hoe hij met de rest van de gemeenteraad, GroenLinks daargelaten, over het belang van de natuur denkt.

    Alleen samen

    Terug naar de ophef die in elk geval buiten Baarn is ontstaan aangaande het onderwerp ‘hoe om te gaan met natuurgronden’. Het issue staat weer stevig op de kaart en niet alleen voor de gemeente Baarn. Verwijzingen naar het Zandvoortcircuit zijn terecht, ook daar is sprake van schandaleuze schade die aan het karakter van de natuur wordt toegebracht. Hetzelfde kan gezegd worden over het dichter bij Baarn gelegen Bachbos in Bilthoven, het Parkbos in Groenekan en de Oude Tempel in Soesterberg. Aanleiding genoeg de krachten te bundelen onder het motto ‘Alleen samen krijgen we de sloop van natuurgebieden onder controle!’

    Kees Koudstaal, Baarnse Onafhankelijke Partij

  • Kees Koolmees
    REPLY

    Handen af van dit prachtige eeuwenoude Borrebos.
    Hoe haalt Maya Meyer van de MeyerBergman Erfgoed Groep het in haar hoofd om de Natuur te gaan vernietigen met de bouw van appartementenflats in het Borrebos. Deze projectontwikkelaar heeft lak aan de Natuur. Het blijkt een keiharde zakenvrouw te zijn die de Natuur in Baarn compleet om zeep helpt.

  • Oscar
    REPLY

    Als de Raad van Baarn instemt met het aantasten van het Borrebos, mag het woord ‘Vorstelijk’ Baarn er wel van af. Dat verdiend dit dorp dan niet meer. Het wordt dan gewoon Baarn.

  • Nathalie Janssen
    REPLY

    inmiddels weten veel mensen hoe belangrijk bomen zijn en zeker oude bossen. Al eens het boek Het verborgen leven van bomen gelezen met veel wetenschappelijk bewijs?
    Laat dit bos staan en blijf er aub van af!
    🙏🌳🌲🌳🌲🙏

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.