Geringd, dood – Veluwe

1024 487 Meldpunt Bomenkap

Melding:
Stel, de nachtwacht wordt in beheer gegeven aan een ander museum. En dat dan de conservator van dat andere museum een kleine wijziging zou aanbrengen in dat schilderij. Alle media zou daar bovenop duiken om die persoon en dat museum te veroordelen, met in hun kielzog politie en justitie.

Beheren betekent volgens mij dat je de verantwoordelijkheid krijgt over iets dierbaars en dat in alle redelijkheid van je verwacht mag worden dat je dient te tonen dat je die verantwoordelijkheid werkelijk waard bent.
Waarom zien we deze verantwoordelijkheid niet terug in het Nederlandse natuurbeheer? Waarin beheerders bijna iedere dag opnieuw wijzigingen in het natuurlijk decor aanbrengen. Beheer door de dames en heren natuurbeheerders heeft daarom eerder het karakter van grootschalig tuinieren.

Waarom moest bijvoorbeeld de boom, zie afbeelding, een prachtige karakteristieke boom in een bijna kaal landschap, staand bij de monding van de Hierdense beek, worden geringd om te sterven?? Was ook deze boom niet gewenst?

En nou staat ie daar: troosteloos, kaal zonder blad, zonder leven, nog niet een  vage schim van z’n schaduw in betere tijden, met volle kroon …
Namens deze dode boom: ‘dank je wel coördinator natuurbeheer, beheerseenheid Noord-West Veluwe (Natuurmonumenten). Dank je wel!’
Grote delen van het Leuvenumse bos liggen vol met recentelijk omgezaagde en omgelierde sparren. Het Leuvenumse bos lijkt op een bomenkerkhof. Waren al die bomen ook teveel?? Is deze ’tijdelijke’ natuurbeheerder allergisch voor ‘exoten’? De wilde zwijnen gebruiken graag de donkere ruimtes onder de grote sparren om te rusten, en misschien wel om zich te verschuilen voor jagers en jacht.

Waarom wordt deze vorm van ‘beheer’ niet veroordeeld door de media en de politiek. Het bos is van iedereen, het beheer wordt nota bene bekostigd met ons belastinggeld (en giften) en daarmee is het bos van iedereen en heeft iedereen zeggenschap. Ik ga de uitdaging aan nog een stapje verder te gaan en de natuur een stem te geven en te zeggen: “STOP! dit soort natuurbeheer wil ik niet!”

Wanneer ik een sparretje (kerstboom) uit het bos meeneem, is dat een strafbaar feit en wacht mij een fikse boete. Terwijl natuurbeheerders het decor van de natuur maar blijven wijzigen en bomen achteloos tot de dood laten creperen.

Wanneer zijn jullie natuurbeheerders eens klaar met tuinieren in het groene decor dat van ons allemaal is?!?

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.