Kaalslag Almere

1024 765 Meldpunt Bomenkap

Rotterdam (1960), Amsterdam (1972 en 1982), Haarlemmermeer (1992) en Zoetermeer (2002) hielden prachtige stadsparken/recreatiegebieden aan hun Floriades over. Almere (2022) offert zo’n gebied eraan op. Voor de aanleg van het Floriadeterrein zijn duizenden net volwassen geworden bomen gekapt.  Niet alleen op het terrein zelf, maar ook in de wijde omgeving. Zo worden er in het Lumièrepark massaal bomen gekapt voor de aanleg van een asfaltweg die de bezoekers van het stadscentrum naar de Floriade moet voeren. En wat houdt Almere na de Floriade eraan over? Een luxe woonwijk voor de happy few, een bedrijfsterrein vol leegstaande bedrijfsgebouwen aan de A6 en een financiële strop die op de Almeerders wordt verhaald: nog meer verwaarlozing, kaalslag en verpaupering van de oudere woonwijken. Daar worden onder het mom van groot onderhoud alle nog maar net volwassen geworden bomen en groen opgeruimd, niet alleen op straat maar ook in de voor de oudere wijken zo kenmerkende speelhofjes, waar ook de speeltoestellen worden opgeruimd. Alsof dat nog niet genoeg is adviseert de Gemeente zelfs de bewoners om ook hun tuinen leeg te halen, zodat die volgestort kunnen worden met ophoogzand en beton. Almere wil als “Growing Green City” met zijn Floriade de wereld laten zien hoe je een groene, duurzame stad maakt. Niet erg geloofwaardig.

1 comment
 • Anita Verbruggen
  REPLY

  Ik weet niet waar ik me moet melden?
  Maar hier worden in Almere nog meer bomen gekapt, in een klein parkje waar eigenlijk nog kleine bomen staan. Volgens Almere zijn ze verouderd.
  Hoe kan dit in een vrij nieuwe stad die verouderde bomen heeft?
  Ook is er geen medezeggingsschap hierover geweest. Je krijgt gewoon even een bericht dat er over ongeveer 2 weken bomen gekapt gaan worden.
  Echt niet nodig, kost geld, voor nieuwe aanplant.
  Andere bomen zouden meer ruimte nodig moeten hebben, ze zouden teveel op elkaar staan. Dit is volstrekt onjuist.
  Kunnen jullie deze onzinnige kap nog stoppen.
  Dit is wel een van de oudste wijk van Almere ( waterwijk ) heeft eindelijk bomen, moeten ze verdwijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.