Miljoenen extra bomen in Brabant

694 462 Meldpunt Bomenkap

Goed nieuws melden we natuurlijk ook.
Welke provincie volgt?

In de Brabantse bossen worden de komende jaren miljoenen nieuwe loofbomen en struiken aangeplant. Het maakt de bossen in de toekomst beter bestand tegen extreem weer, zoals de droogte van dit jaar.
Althans, dat is de verwachting van de provincie, die samen met de Europese Unie miljoenen euro’s beschikbaar stelt voor een omvangrijk herstelproject voor de Brabantse bossen. Kwalitatief arme bossen worden daarin omgevormd naar rijkere natuurlijke bossen met meer verschillende dier- en plantensoorten. Het gaat in totaal om 20.000 hectare bos in Noord-Brabant. Daarin worden naar schatting zes tot twaalf miljoen nieuwe loofbomen en struiken aangeplant.

Fladderiep

Bosgroep Zuid Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering. In het najaar start ze met een driejarig deelproject, waarvoor bijna zes miljoen euro is uitgetrokken. Onze regio krijgt er in die tijd alleen al een miljoen bomen en struiken bij, onder meer op de Lieropse heide, de Kempen, de Oirschotse Heide, Beerzedal en de Groote Heide. Ook op de Regte Heide (Goirle) en de Maashorst (Oss) worden honderdduizenden exemplaren aangeplant. Het gaat om verschillende soorten zoals de linde, hazelaar, hagenbeuk en fladderiep.

De loofbomen zullen daarbij fungeren als een soort bodemverbeteraar. De bladeren composteren beter dan bijvoorbeeld dennennaalden en leveren een bodem op die veel beter in staat is om water, voedingsstoffen en mineralen boven in de bodem vast te houden. ,,De bodem verandert daardoor in een soort spons. En dat is essentieel voor een vitaal bos”, legt Jan Rots van de Bosgroep uit. ,,Het is één van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst.”

Bosgrond

Goede bosgrond heeft een zwarte bovenlaag met een dikke bruine onderlaag. ,,Als je nu in deze bossen een schop in de grond steekt, dan zie je een dunne zwarte bovenlaag, dan een grijze laag met uitspoelsel en dan komt het gele zand, waar het water zo doorheen valt”, zegt Rots. ,,Hierdoor is het bos minder goed bestand tegen de extreme weersomstandigheden die we steeds meer zien.”

Zoals bijvoorbeeld de droogte van dit jaar. ,,Delen van wortelstelsels sterven af, wortels staan deels in los zand. Bij een relatief onschuldig onweersbuitje gaan ze om. Dat hebben we afgelopen week nog op verschillende plaatsen gezien.”

De natuurbeheerder vindt dat de aanplant een hoge urgentie heeft. ,,Gezien de extremen die we nu al zien is het echt de hoogste tijd om de bossen nu zo snel mogelijk weerbaar te maken. Anders zijn ze niet op tijd voorbereid op veranderingen.”

Bron: lees hier het hele artikel

graag delen

Schrijf een bericht

Your email address will not be published.