Goed nieuws: kapvergunning geschorst

400 299 Meldpunt Bomenkap

Gelukkig hebben bomen veel vrienden en vriendinnen die zich verzetten tegen onnodig gebruik van de kettingzaag. Maandag 5 maart 2018 ontvingen Stichting de Bomenridders uit Rotterdam een prachtige uitspraak van de voorzieningenrechter in Rotterdam die een inkijkje biedt in hoe in te veel gemeenten met bomen wordt omgegaan. Helaas is dat niet al te best. Vergunningverleners beoordelen aanvragen voor het verlenen van kapvergunningen dikwijls alleen op papier en vanachter een bureau en dat men dan af en toe brokken maakt bij de rechtbank (af en toe, want de meeste vergunningen worden niet aangevochten) lijkt men voor lief te nemen.

In dit geval verzetten de bomenridders zich tegen het kappen van 10 (van de 11) bomen in een bedrijventerein in Kralingen. De vergunning rammelt aan alle kanten. De gemeente denkt dat het om beuken gaat terwijl de helft lindes zijn, ecologisch onderzoek wordt pas na de verlening van de vergunning verleend, er wordt gegoocheld met redenen om de bomen te kappen en er wordt te onrechte gesteld dat de bomen niet kunnen worden verplant. Het zijn zomaar wat voorbeelden van gebreken. Er waren er in deze zaak meer.

Gelukkig nam ook de rechtbank geen genoegen met de gebrekkige vergunning en de op zitting door vergunninghouder en gemeente gegeven uitleg. De rechter verbood het (nu al) kappen van 9 van de 11 bomen. Een dode boom mag wel worden gekapt, maar daar hadden de bomenridders geen bezwaar tegen. Een andere boom, daar zij alle partijen het over eens, kan niet worden verplant dus die mag ook worden gekapt.

Het belangrijkst is echter dat 9 bomen de bezwaarschriftprocedure mogen afwachten zodat de bomenridders zich kunnen blijven inzetten voor hun behoud.

Lees hier het hele artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published.