Italiaanse toestanden in Paterswolde

770 433 Meldpunt Bomenkap

Stichting Bomenridders Groningen gaat aangifte doen tegen de persoon of het bedrijf dat achter de bomenkap aan de Schelfhorst in Paterswolde zit.

Daar werden vorige week tientallen bomen gekapt om ruimte te maken voor de bouw een aantal villa’s.

‘Iemand heeft de grond alvast bouwrijp willen maken om zo de besluitvorming te beïnvloeden. Dit zijn bijna Italiaanse toestanden’, stelt Jan-Pieter Janssen namens de stichting.

Italiaanse toestanden

De eigenaar van de voormalige camping aan de Schelfhorst wil op het terrein tien grote woningen bouwen. De gemeenteraad gaf vorige week dinsdag groen licht voor het voorlopige bestemmingsplan, maar belangrijke procedures lopen nog. Dat er nu al bomen gekapt zijn, schiet Janssen dan ook in het verkeerde keelgat.

‘Normaal gesproken wordt een vergunningsaanvraag openbaar gemaakt zodat er beroep aangetekend kan worden. Dat is volgens mij niet gebeurd. En hoe zit het met de compensatie voor deze bomenkap? Is daar ook aan gedacht?’

Nadat Gemeentebelangen Tynaarlo aan de bel trok vanwege de ‘enorme kaalslag’ werd de kap vrijdag op last van de gemeente stilgelegd.

Lees hier het hele artikel

1 comment
 • Eva Vosdingh Bessem
  REPLY

  Op vrijdag 9 februari 2018 liet de gemeente de kapwerkzaamheden op het terrein De Schelfhorst in Paterswolde stilleggen. Dit nadat signalen binnenkwamen dat kapwerkzaamheden plaatsvonden waarvoor een vergunning nodig zou zijn. Vanaf dat moment is de gemeente in overleg gegaan met de eigenaar om tot duidelijke afspraken te komen.

  Het kappen van houtopstand is normaal gesproken vergunningvrij, behalve als het om grote oppervlakten (meer dan 200 vierkante meter) gaat. Daar is hier sprake van, en een vergunning is dan ook vereist. Houtopstand wil in dit geval zeggen: opslag van elzen, wilgen en berk. Voorafgaand aan de werkzaamheden is ter plaatse overleg geweest tussen gemeente en grondeigenaar. Door miscommunicatie meende de eigenaar te mogen beginnen met de werkzaamheden.

  Houtopstand pas kappen na verlenen vergunning
  De eigenaar van het terrein heeft nu vergunningen bij de provincie en de gemeente aangevraagd voor het kappen van de houtopstand op het terrein. Een deel van de percelen valt onder provinciale bevoegdheid en een deel onder die van de gemeente. Van de provincie heeft de eigenaar van de grond inmiddels toestemming gekregen om verder te gaan met de kap. De gemeente zal nu een besluit moeten nemen op de inmiddels voorgelegde aanvraag tot het kappen van de houtopstand.
  http://www.ineeldepaterswolde.nl/algemeen/stand-van-zaken-kapwerkzaamheden-schelfhorst/

Leave a Reply

Your email address will not be published.