Leersum: niets mis met de beuken

694 377 Meldpunt Bomenkap

,,Het is een van de grootste en mooiste nationaal beschermde monumenten, deze zes rijen brede beukenlaan van een kilometer lang, die recht op buitenplaats Broekhuizen af gaat. En die willen ze omhakken.” Copijn windt zich er enorm over op. ,,Het is een van de oudste beukenlanen van Nederland. Geplant in de tijd dat wij nog met paard en wagen reden. Dertig jaar geleden hebben ze de onderste bomen opgekroond. Daardoor zijn gaten ontstaan. Rotte gaten. De rotting komt door de stam heen naar beneden. Maar daardoor valt die boom niet om.”

De rotting komt volgens Copijn omdat de wonden van de boom niet behandeld zijn. ,,Ze zijn ondeskundig afgezaagd. En de wonden vervolgens niet behandeld.” Hij wijst naar een boom waarvan een grote tak over de weg hangt. ,,Die kun je terugsnoeien voor minimale kosten. Wil je de beukenlaan vervangen, dan ben je miljoenen verder. Daar is wél geld voor. Maar om de beukenlaan te behouden is geen geld.”

Perplex

Volgens Copijn zijn de bomen helemaal niet ziek. ,,Ze zijn structureel aangetast door verkeerd onderhoud. Van de bomen waar holtes in zitten – dat zijn er misschien twintig – kun je de kronen terugsnoeien. Dat het bladerdek dunner zou worden, is helemaal niet waar. Ik ben perplex als je dit ziet, dat je dit wilt omzagen. Er moet een beheerplan komen. Alleen de echt slechte bomen vervang je. Deze beukenlaan kan hier over honderd jaar nog makkelijk staan. Misschien niet compleet, maar zeker driekwart. Beuken worden gemiddeld 250 jaar oud. Deze zijn zo’n 120 jaar oud. Sommige beuken worden zelfs 500 jaar oud. Het zijn onze longen!”

Lees hier het hele artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published.