Brielle; meer verzet tegen SBB

934 701 Meldpunt Bomenkap

Buurt boos over forse kap: ‘Ook kerngezonde bomen tegen de vlakte’

Bewoners langs de Staaldiepseweg in Brielle eisen hun buffer tegen geluids- en stankoverlast terug. Daar zijn door een forse kap grote gaten in ontstaan. ,,We willen eruit komen met Staatsbosbeheer, anders beginnen we een juridische procedure”, zegt Dolf Noppen uit het buurtje met tien luxe woningen.

De tien families wonen schitterend langs het Brielse Meer. Maar al weken worden er naast zieke en oude essen ook beuken, eiken en andere bomen gekapt. ,,Zelfs kerngezonde bomen worden weggehaald. We hebben er een boomchirurg bijgehaald en die heeft bevestigd dat veel bomen helemaal niet ziek zijn”, zegt Noppen (79).

Hij brengt in herinnering dat de bomen op de landtong van Brielle zijn geplant als buffer tegen de overlast van de industrie, het wegverkeer op de A15 en N57, de windmolens en de goederentreinen. Nu er zo veel bomen zijn weggehaald en nog verdwijnen – gisteren werd nog volop gehakt – ontstaan grote gaten in de buffer, waardoor de bewoners bloot komen te staan aan meer geluid en stank.

,,Dat merk je nu al”, aldus Noppen. Hij en zijn buren hebben al diverse gesprekken gehad met Staatsbosbeheer. In notulen daarvan staat zwart-0p-wit dat er niet zo rigoureus rond de woningen zou worden ingegrepen. ,,Er is zelfs beloofd om op onze verantwoording zieke essen voorlopig te laten staan. Maar die zijn door de aannemer kort daarna toch omgehakt.” De bewoners hebben zich inmiddels ook bij het provinciebestuur beklaagd. Daarnaast kan burgemeester Gregor Rensen van Brielle op een mailtje van de Staaldiepsewegbewoners rekenen.

Lees hier het hele artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published.